Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Balanceren op de ski’s 

Studente hbo-Verpleegkunde Laura Slats (22) en ergotherapeut in opleiding Wiebine Hos (21) hebben twee dingen gemeen: ze hebben allebei diabetes type 1 en skiën al vanaf hun vroege kinderjaren. Hoe pakken ze dat aan met hun diabetes? Een goede voorbereiding is het halve werk en dit begint al voor de reis. Laura: “Voor vertrek zorg ik dat ik voldoende hulpmiddelen in huis heb en vraag ik een leenpomp aan. Mijn koeltasje gaat ook mee, ook al is het winter. Ik gebruik deze bijvoorbeeld tijdens de autorit.”

Camelpak voor extra water

Ook in het skioord zelf wordt elke dag goed voorbereid. Laura: “’s Ochtends check ik of ik voldoende insuline heb, opgeladen batterijen, voldoende controlemateriaal, dextro, mueslirepen, een opgeladen telefoon en een extra infuusset voor mijn pomp. Uit  ervaring weet ik dat de infuusset los kan schieten tijdens het skiën, bijvoorbeeld omdat de pleister nat is geworden. Bij mijn skipas bewaar ik een pasje waarop in meerdere talen staat dat ik diabetes heb.” Wiebine Hos (21) neemt daarnaast ook vaak een camelpak mee. Dit is een drinksysteem voor in je rugzak waardoor je altijd makkelijk water kunt drinken. “Skiën kan heel intensief zijn en hierdoor kun je extra gaan transpireren”, legt Wiebine uit. “Bovendien is het soms ook heel spannend, zeker op de moelijker pistes. Dan stijgt mijn glucose en dan is het goed voldoende water bij me te hebben voor de dorst.”

"Voor vertrek zorg ik dat ik voldoende hulpmiddelen in huis heb en vraag ik een leenpomp aan''

Basaalstand naar beneden

“Ik ga nooit alleen de pistes af”, zegt Laura. “Er is altijd iemand bij me die op de hoogte is van mijn diabetes en weet hoe er gehandeld moet worden, mocht er iets gebeuren. Om te voorkomen dat  mijn glucosewaarden te veel zakken, zet ik de basaalstand van mijn pomp meestal op 80%. Daarnaast lunchen we vaak met één van de P-maaltijden: patat, pizza of pannenkoek. Deze maaltijden zijn zowel koolhydraat- als vetrijk. Door het vet worden de koolhydraten langzamer afgegeven en dat is goede basis voor de rest van de dag.”

Après ski

Wiebine sluit een dag op de piste af met een gezellige après ski. “Ik drink dan alcohol en hierdoor stijgt mijn glucosewaarde in eerste instantie. Later laat de alcohol mijn suikers juist weer dalen, maar dat kan ik altijd goed opvangen met de avondmaaltijd.”

Goede conditie voor vertrek

Minder insuline en meer koolhydraten helpen bij het voorkomen van hypo’s tijdens de wintersport. Laura heeft gemerkt dat het ook helpt om al voor vertrek te zorgen voor een goede lichamelijke conditie. “Ik heb dan tijdens het skiën minder last van hypo’s. Ik fiets nu heel veel, dus ik denk dat het komende wintersport wel zal meevallen met de hypo’s.”

Veel controleren

Wiebine heeft de opleiding tot sportleraar afgerond en geeft skiles in Nederland en Oostenrijk. “Voor mij is het allerbelangrijkste om veel te controleren. Bij twijfel prik ik, ook al sta ik midden op de piste. Vroeger stelde ik het nog wel eens uit, dan dacht ik ‘die afdaling haal ik nog wel’, maar nadat ik een keer een skiongeluk heb gehad en niet meer weet of dit door een hypo of iets anders kwam, controleer ik heel consequent. Zit ik laag of hoog, dan controleer ik na een korte tijd nog een keer om te kijken of mijn suiker zich al herstelt.’

Trots

Niets weerhoudt Wiebine om te gaan skiën, ook haar diabetes niet. Dit wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is. “Vorig jaar heb ik meegedaan aan een tourski. We moesten een flinke klim maken. Soms moest ik even stoppen, controleren en wat eten. Dat is wel lastig in een groep van fanatieke sporters die het liefst doorgaan zonder te stoppen. Dat soort momenten vind ik moeilijk. Toen ik bovenkwam had ik een waarde van 16 mmol/l, maar ik had het voor geen goud willen missen. Ik was echt trots op mezelf.”

Moeder Monique over reizen

"Omdat ze de hele dag actief is, zijn haar waarden beter dan thuis!"

Lees meer

John's verhaal over op kamp

"Het was weer een geweldige ervaring, een week op kamp met 38 jongeren met diabetes."

Lees meer

Ervaringsverhalen

Hiernaast staat nog een ervaringsverhaal.
Wilt u meer lezen over ervaringen met andere onderwerpen? 

Klik dan op onderstaande button.