Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

‘Omdat ze de hele dag actief is, zijn haar waarden beter dan thuis!’

De hele dag zwemmen en zonnen, heerlijk! Dat vinden Jolie (bijna 12) en haar familie. En dat kan ook met de insulinepomp. Jolie heeft ruim zeven jaar diabetes en gebruikt sinds vijf jaar een insulinepomp. Een keer per jaar reist zij af naar Egypte, waar haar vader graag duikt en de rest van het gezin vooral in en naast het zwembad ligt.
 
Haar moeder Monique vertelt: “Als Jolie het water in gaat, bewaren we de pomp en haar meetspullen in de tas met handdoeken en kleding, bij het strandbed. Die tas zet ik op een plekje in de schaduw. Zodra ze uit het water komt, koppelt ze de pomp weer aan. In het begin heb ik me daar wel druk over gemaakt: wordt de insuline niet te warm? Werkt het nog wel? Maar het gaat prima zo. We controleren wel wat vaker haar bloedsuiker - ook in de nacht - en als het nodig is bolust ze iets bij. Omdat ze de hele dag actief is, zijn haar waarden beter dan thuis!” 

Als ze niet in het water is, draagt Jolie haar pomp aan haar bikini, of aan een band om haar buik onder een strandjurkje. Toen ze jonger was droeg ze haar infuuspleister op haar been of bil, en maakte het Jolie echt niet uit dat anderen dat konden zien. Nu ze wat ouder wordt draagt ze die liever onder haar bikinibroekje. 

En het vliegen met de pomp? Ook dat gaat goed. Monique: “Het detectiepoortje piept meestal wel als Jolie er met haar pomp doorheen loopt. Ze voelt zich dan wat opgelaten. Eén keer werden we apart genomen op het vliegveld in Düsseldorf vanwege de insuline die ik in mijn handtas had. De douane vertelde dat terroristen ook wel eens kinderen gebruiken om explosieven te vervoeren. Heel goed dat ze zo streng zijn. Dankzij de medische verklaring van het ziekenhuis was het gelukkig al snel duidelijk dat Jolie de insuline nodig heeft voor haar diabetes.”

John's verhaal over op kamp

"Het was weer een geweldige ervaring, een week op kamp met 38 jongeren met diabetes."

Lees meer

Laura en Wiebine over skiën

Balanceren op de ski's

Lees meer

Ervaringsverhalen

Hiernaast staat nog een ervaringsverhaal.
Wilt u meer lezen over ervaringen met andere onderwerpen? 

Klik dan op onderstaande button.