Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Skiën met de pomp? Ja!

“Het was weer een geweldige ervaring, een week op wintersportkamp in Oostenrijk met 38 jongeren tussen de 12 en 16 jaar”, zegt John Kölker, diabetesverpleegkundige in het Atrium ziekenhuis in Heerlen. En niet zomaar jongeren: zij hebben namelijk allemaal diabetes. Dat stond een heel gezellige én leerzame week niet in de weg!

Het was voor John alweer de vierde keer dat hij een groep jongeren met diabetes begeleidde tijdens de wintersport. “Het was zoals ieder jaar een grote groep, wat het best spannend maakt. Alles is gelukkig prima verlopen en zij hebben veel geleerd over sporten met diabetes. En tja, verder zijn het allemaal heel gewone tieners: ook zij gingen lekker los tijdens deze vakantie en sloegen zakken snoep in bij benzinestations tijdens busstops. Met bijsturing van het diabetesteam maar vooral met hulp van elkaar hebben ze toch alles onder controle kunnen houden.”

"Skiën met de pomp kan dus zeker, daar is geen twijfel over mogelijk!''

Sport en diabetes

Van de jongeren gebruiken er 33 een insulinepomp en vijf een insulinepen. Zes van hen hebben een pomp met glucosesensor. John: “Het doel deze week was: meer inzicht krijgen in wat sport doet met jouw diabetes en zo je diabetes steeds beter zelf leren managen. Want diabetes is echt bij iedereen anders. Bij sommige jongeren daalde de insulinebehoefte wel met 70 procent, bij anderen veel minder. We hoopten dat de jongeren allemaal zelf zouden ontdekken wat sporten doet met hun insulinebehoefte. Dan is een insulinepomp wel heel handig. Met de pomp heb je zoveel mogelijkheden doordat je kunt ‘spelen’ met onder andere je basaalstand. Het is de kunst die zo aan te passen dat je waarden stabiel blijven, ook bij intensieve inspanning zoals skiën. Veel mensen vinden 10 procent verlaging al heel wat, maar soms moet het echt rigoureuzer. Bij inspanning zijn we vaak veel te voorzichtig. Dat zelf ervaren tijdens intensief sporten is heel leerzaam!”

Andere voeding

De jongeren moesten niet alleen hun insuline aanpassen aan het sporten, maar ook aan de andere voeding. De combinatie van veel bewegen en anders eten bleek voor sommigen een hele uitdaging. “Op zich was het eten redelijk ‘normaal’ doordat we in een soort jeugdherberg verbleven die normale kost serveerde”, zegt John. “Maar, er waren ook een pizzadag en een frietendag. Dan geldt het principe: survival of the fittest! Heel leerzaam, ook voor elkaar. Hypo’s moesten ze zoveel mogelijk zelf oplossen, eventueel met hulp van anderen in de groep. Het is mooi te zien dat ze veel van elkaar leren. Dat ging beter dan andere jaren: ons team van artsen en diabetesverpleegkundigen had het een stuk rustiger dit jaar.” 

Sensor

John ziet niet alleen de meerwaarde van de pomp, maar ook van de sensor. “In mijn groep zaten zeven jongeren en één van hen had een sensor. Die jongen kon eerder bijregelen en reageerde op de trend in de grafiek, waardoor hij stabieler bleef met zijn bloedglucosewaarden en minder hypo’s had.” 

Tip

De jongeren hebben veel geleerd én veel plezier gehad. Skiën met de pomp kan dus zeker, daar bestaat geen twijfel over. John heeft wel een tip: “Ga niet direct je pomp op de terugreis in de normale stand zetten na een wintersportvakantie. De beweging werkt nog langere tijd na waardoor je insulinegevoelig blijft. Zeker na vijf van dit soort intensieve dagen. Neem zeker een dag de tijd om weer rustig in je normale modus te komen.”

Moeder Monique over reizen

"Omdat ze de hele dag actief is, zijn haar waarden beter dan thuis!"

Lees meer

Laura en Wiebine over skiën

Balanceren op de ski's

Lees meer

Ervaringsverhalen

Hiernaast staat nog een ervaringsverhaal.
Wilt u meer lezen over ervaringen met andere onderwerpen? 

Klik dan op onderstaande button.